Warto skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film