Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, jakie oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Dobra restauracja włoska Kraków Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film